Eerste dagen Malawi

 Lief thuisfront, 


Vrijdag 19 juli/zaterdag 20 juli: 

Wij zijn na een lange en intensieve vlucht eindelijk gearriveerd in Malawi. 

We waren even bang dat er misschien koffers zouden achterblijven, want meestal worden er wel een aantal gemist. Maar gelukkig was dit niet het geval, alle 32 koffers waren aangekomen! We werden opgehaald door Johan van der Ham en Clifford. We gingen met een busje de onverharde weg op, dit was op zich al een hele belevenis.  

Aangekomen bij de compound werden we enthousiast ontvangen door een grote groep kinderen die daar wonen. 

Er stonden stoelen klaar waar wij op konden zitten. De dominee deed een dankgebed en daarna zongen de kinderen nog een welkomstlied. 

We kregen daarna de tijd om ons te installeren en uiteraard de wifi-code.

De “moeders” van de compound hadden voor ons een heerlijk lopend buffet gemaakt. Hier hebben we heerlijk van gegeten. 

Na het eten werd er een kampvuur gemaakt en kwamen alle kinderen van de compound. Wat een bijzonder moment om ondanks de grote verschillen, samen te zingen! 




Zondag 21 juli:

Een paar meiden waren erg vroeg op. Zij hadden de wekker per ongelijk een uur eerder gezet. Ook de corveedienst was vroeg wakker om een heerlijk eitje te koken. Rond 09.50 vertrokken we richting de kerk. Bijzonder om te zien hoe de kerkdienst er hier aan toegaat. Veel overeenkomsten met onze reformatorische kerken: De volgorde lijkt veel op onze Nederlandse gewoonte. Zingen, bidden, preek, zingen en dankgebed. Voorafgaand worden de 10 geboden voorgelezen en de 12 artikelen gezamenlijk opgezegd. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat verschillen. De mannen en vrouwen zitten hier gescheiden. De mannen mochten ook als eerste naar voren lopen om hun liefdegave (geld) in een schaal neer te leggen, daarna volgen de vrouwen. De kinderen die bij elkaar wonen in het weeshuis zongen in hun koor enkele liederen. De dienst werd vertaald in het Engels zodat wij er ook  “iets” van konden volgen. De preek ging over Esther 6. Uiteraard werden de bezoekers uit Nederland hartelijk welkom geheten en toegesproken. 

Bij thuiskomst kregen we heerlijke koffie en een cupcake, daar was koffie/thee nodig om dit weg te spoelen.😉 daarna had een ieder tijd voor zichzelf. De een las een boek, de andere luisterde een preek of deed een spel. Rond 16.00 begon de zondagsschool. Ds. Massa gaf de kinderen les over de tijd na de opstanding van Christus en de hemelvaart. Hij leerde hen de overeenkomsten en verschillen tussen discipelen, zendelingen, apostelen en dominees. Hij stelde veel vragen en de kinderen mochten hierop staand antwoorden. Ze genoten van het applaus (1 klapje) dat ze verdienden bij een goed antwoord. Daarna werden wij voorgesteld en vertelden wij onze namen. De kinderen hebben ons opnieuw toegezongen en wij hen met psalm 121 en zoek eerst het koninkrijk van God. De kinderen wilden graag hun weeshuis laten zien, dus brachten wij hen thuis. Ze hadden ook grote interesse in de gitaar van Jonathan, dus werd er onderweg flink geoefend. Marita was ondertussen erg druk met haar jarenlange traditie: kinderen hun eigen naam laten opschrijven in haar Bijbel. Ze heeft er inmiddels al een heleboel! 


Daarna was het weer etenstijd en kregen we heerlijk gebakken aardappelpartjes met wortels, boontjes en vlees. Als toetje lekkere ananas en papaja. Na het eten zongen we nog psalmen en psalm 42 in het Engels met Clifford (de directeur in Malawi) 

Na het eten hadden we weer tijd om met elkaar te kletsen of kerkdienst te luisteren uit eigen gemeente.


We hebben al veel indrukken gekregen van het primitieve leven hier in Malawi. 

Vanavond weer een nieuwe blog over vandaag! 

Liefs van ons 😘



Reacties

  1. Bijzonder om te lezen en mee te leven op deze manier. Fijn dat dit zo kan. Zegen tijdens jullie verblijf hoor.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Voorstelrondje 🤍

Werkvakantie 2024 🇲🇼